Легалізація медичного канабісу в Україні: ключові положення

"Я відчуваю страшні фізичні та фантомні болі в місці поранення. Застосування знеболювальних не позбавляє, а лише приглушує біль на якийсь час. Витримати подібні болі дуже важко, що негативно впливає на мій психоемоційний стан", – написав у Facebook солдат 47 ОМБр "Магура" Михайло Бакалюк, який у червні 2023 року в ході бойових дій на Запорізькому напрямку був тяжко поранений унаслідок підриву на протипіхотній міні.

Чоловік отримав травматичну ампутацію лівої нижньої кінцівки та інші поранення. Під час лікування потрібно було цілодобове введення знеболювальних препаратів для приглушення болю, тому він звернувся до української влади з проханням «якнайшвидше» розглянути законопроєкт про легалізацію медичного канабісу.

"Застосування медичними установами такого препарату як знеболювального значно знизить больові відчуття та вплив на організм у порівнянні з наявними хімічними засобами", – зазначив боєць.

"Якнайшвидше" ухвалити законопроєкт про легалізацію медичного канабісу не вдалося: 13 липня 2023 року Верховна Рада ухвалила документ у першому читанні, і лише через п'ять місяців – у другому і в цілому.

Щоправда, і на цьому "пригоди" проєкту закону не закінчились. Наступного дня нардепи від "Батьківщини" Юлії Тимошенко заблокували документ. Потрібний був ще місяць, щоб розблокувати його і направити на підпис президенту.

Президент Володимир Зеленський підписав закон № 7457 "Про регулювання обігу рослин роду конопель (Cannabis) у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни" 13 лютого 2024 року.

"Усі найкращі світові практики, всі найбільш ефективні політики, всі рішення, хоч би якими складними чи незвичними вони нам здавалися, мають бути застосовані в Україні, щоб українцям, українкам, усім нашим громадянам не довелося терпіти біль, стрес та травми війни. Зокрема, ми повинні нарешті чесно легалізувати для всіх, хто цього потребує, ліки на основі канабісу, відповідні наукові дослідження та контрольоване українське виробництво", – сказав глава держави.

Володимир Зеленський не вперше порушує питання про легалізацію канабісу з медичною метою. Ще у 2020 році під час голосування на місцевих виборах було проведено акцію "п'ять питань від президента", одне з яких стосувалося легалізації канабісу для зменшення болю у тяжкохворих. Тоді 64,9% висловилися "за".

Варто зазначити, що в прийнятому законі йдеться про використання медичного канабісу виключно з медичними, промисловими, науковими та науково-технічними цілями. Крім того, документ визначає чіткі та суворі правила для всіх учасників виробництва ліків на кожному з етапів.

"Прийняття законопроєкту №7457 – це одночасно велика перемога гуманізму та початок довгого шляху для втілення всіх проголосованих норм. Попереду багато роботи, проте перший крок зроблено. На нього чекали мільйони людей. Усі вони сьогодні нарешті отримали шанс на кращу якість життя. Хочу особливо підкреслити важливий момент: держава суворо контролюватиме оборот ліків на основі канабісу, а використання їх у рекреаційних цілях, як і раніше, залишиться під забороною", – прокоментував документ міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Громадський активіст та співзасновник "Маршу Свободи" Тарас Ратушний назвав ухвалення закону "еволюцією громадської дискусії щодо канабісу, експертного поля та парламентаризму".

"ОстроВ" розбирався, як працюватиме законопроєкт про легалізацію медичного канабісу в Україні.

Про що закон

Відповідно до ухваленого закону, використання конопель допускається у навчальних цілях, освітній, науковій та науково-технічній діяльності, виробництві (виготовленні) наркотичних засобів, психотропних речовин та лікарських засобів для подальшого застосування у медичній практиці. Будь-яке інше використання – заборонено.

Діяльність, пов'язану з вирощуванням, імпортом/експортом, виробництвом, зберіганням медичного канабісу, зможуть здійснювати юридичні особи всіх форм власності за наявності ліцензії та в межах, встановлених Кабміном квот.

При оформленні ліцензій на провадження діяльності з культивування (вирощування) рослин зазначаються: список сортів рослин, які дозволяється культивувати; характеристика, площа, місцезнаходження (географічні координати) об'єктів та приміщень, де дозволяється здійснювати таку діяльність.

Наприклад, закон санкціонує культивувати (вирощувати) медичні коноплі в Україні із суворим дотриманням вимог. Це має відбуватися лише в умовах закритого ґрунту (наприклад, теплиці), з цілодобовим відеоспостереженням та наданням безкоштовного цілодобового доступу до нього Національної поліції (для відбору та дослідження зразків продукції).

Крім того, потрібно буде укласти угоду з лабораторією контролю якості ліків або мати таку лабораторію.

Ухвалений документ також передбачає, що кожна рослина, партія продуктів переробки, одиниця фасованої продукції, упаковка лікарського засобу на основі канабісу маркуватиметься унікальним електронним ідентифікатором.

"За допомогою такого коду в електронній інформаційній системі можна буде простежити рух кожної рослини до аптек та пацієнта", – зазначають у Міністерстві охорони здоров'я.

За словами народної депутатки Ольги Стефанішиної, для запуску вирощування конопель потрібно буде вкласти чималі інвестиції.

"Вимоги будуть досить жорсткими. Ми прописували, що медичний канабіс вирощуватиметься лише у закритому приміщенні, тобто в теплицях. Треба обладнати приміщення, забезпечити штрихкодування кожного куща, зробити відеоспостереження. Все це прописано в законі. У це потрібно вкласти великі інвестиції", – заявила вона.

Водночас, зазначила народна депутатка, сама ліцензія буде недорогою – близько 800 гривень.

"Ми спеціально так прописали. Ліцензія коштуватиме стільки ж, скільки для виробництва алкоголю та тютюнових виробів – близько 800 гривень. Ми так зробили, бо розуміємо, що у виробництво потрібно буде дуже багато коштів вкласти", – пояснила Ольга Стефанішина.

Всі дані щодо вирощування конопель будуть вноситися до спеціально створеної електронної інформаційної системи обліку.

Відпустка лікарських засобів на основі медичної коноплі буде можлива виключно за призначенням лікаря відповідно до медичних показань та за електронним рецептом (як це відбувається у разі призначення наркотичних та психотропних препаратів). Пацієнти зможуть перевозити та зберігати такі ліки у кількості, визначеної одним рецептом.

Роздрібна реалізація таких ліків відбуватиметься в аптеках усіх форм власності за наявності ліцензії на цей вид діяльності.

"Реєстрація відпустки таких препаратів здійснюється в електронній формі через електронну систему охорони здоров'я згідно із законодавством України. Для забезпечення простежуваності інформація про відпуск лікарських засобів, вироблених (виготовлених) з рослинної субстанції канабісу та дозволених до застосування в медичній практиці в установленому порядку, також вноситься до електронної інформаційної системи обліку", – йдеться у законі.

Міністерство охорони здоров'я пізніше затвердить перелік хвороб та станів, за яких пацієнту можуть призначати ліки на основі медичного канабісу. За словами Ольги Стефанішиної, мова може йти про онкологію, неврологічні захворювання (епілепсію, хвороби Паркінсона та Альцгеймера), психологічні розлади та ПТСР.

Закон також регулює сферу діяльності щодо розробки нових наркотичних засобів або психотропних речовин. Цим зможуть займатися наукові установи, установи вищої освіти всіх форм власності за наявності відповідної ліцензії.

Розробка нових наркотичних засобів дозволяється лише з метою їх застосування у медичній практиці з дотриманням законодавства про лікарські засоби або для використання у науковій та науково-технічній діяльності.

У законі більш детально прописано, що є медичним та промисловим канабісом.

"Якщо ми говоримо про технічний канабіс, то це рослина, в якій зараз дозволено вміст тетрагідроканабінолу (ТГК) до 0,08%. Після ухвалення закону буде до 0,3%", – зазначає народна депутатка Ольга Стефанішина.

Такий показник ТГК не дає жодного наркотичного ефекту, але конопель корисна для бізнесу (виробників паперу, тканини та іншої продукції).

"Закон чіткіше опише всі правила, і їм легше буде працювати як бізнесу. Ми збільшуємо рівень ТГК, що дасть їм можливість на тих же гектарах землі мати більший ефект від цієї рослини", – вважає народна депутатка.

Що далі

Закон про легалізацію медичного канабісу набирає чинності через шість місяців після його опублікування – тобто реально почне працювати з середини серпня 2024 року.

За цей час Кабінет міністрів України має навести відповідно до прийнятого документа всі нормативно-правові акти: створити 5 нових та змінити 12 чинних.

За словами першого заступника міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького, Мінагрополітики вже працює над створенням реєстру виробників технічних конопель та проєктом постанови уряду щодо регламенту відбору проб для аналізу вмісту наркотичних речовин.

"Мінагрополітики створить електронний реєстр, куди вноситиметься інформація про виробників технічних конопель. Щоб було зрозуміло, хто вирощує, скільки і яке використовують насіння. Не потрібно буде отримувати ліцензії, квоти або окремі дозволи на вирощування", – зазначив Тарас Висоцький.

Оскільки запуск механізму внутрішнього виробництва вимагатиме певного часу, щоб ліки з медичної коноплі потрапили швидше до пацієнта, на першому етапі виробництво здійснюватиметься з імпортованої сировини. Для цього суб'єкту господарювання потрібно отримати ліцензію на імпорт сировини, а також супутні ліцензії (перевезення, зберігання, продаж тощо) та зареєструвати таку ввезену рослинну субстанцію канабісу (активний фармацевтичний інгредієнт) у Державному реєстрі лікарських засобів. Після цього з неї можна буде виготовляти ліки.

"Щодо власного вирощування та виробництва, на мій погляд, для цього знадобиться кілька років. Потрібно ж завести необхідне обладнання, зробити теплиці, найняти персонал і, власне, виростити рослину. Тому я не очікую, що у нас вирощуватиметься навіть через півроку". Мені здається, що потрібно від одного до трьох років", – вважає народна депутатка Ольга Стефанішина.

Водночас голова Української асоціації медичного канабісу Геннадій Шабас зазначає, що в Україні вже є компанії, які готові займатися вирощуванням та виробництвом лікарських засобів на основі медичного канабісу.

"До нас постійно звертаються підприємства (українські, – ред.), які хочуть вирощувати та виготовляти ліки на основі медичного канабісу. Зацікавленість є. Це виключно українці", – сказав він.

Народна депутатка Ольга Стефанішина вважає, що Україна має використовувати всі новітні технології, всі можливі методи допомоги, зокрема лікарські засоби на основі канабісу.

"І навіть у нас є розмови далі про більш важкі наркотичні засоби. Є міжнародний досвід, яким потрібно скористатися", – зазначає вона.

За її словами, такі методи лікування особливо актуальні після повернення військовослужбовців із фронту.

"Тут йдеться не про легалізацію, а про те, що в певних медичних закладах під наглядом лікарів у стаціонарі може використовуватися така практика. Людина з ПТСР зможе отримати більш ефективну психотерапію за допомогою цих ліків. Є історії про те, що людина повернулася з фронту і хоче накласти на себе руки. За допомогою трьох сеансів вона входить у стабільний стан. Це важкі випадки, коли вже не допомагає ні медичний канабіс, ні інші лікарські засоби, ні психотерапія", – пояснила народна депутатка.

Статті

Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Всі статті